ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΠΗ

Αναφορά στον εισαγγελέα για τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων Γενικής Ιατρικής
06/06/2012
Επιστολή Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. στον Υπουργό Υγείας για το πρόστιμο του ενός Ευρώ
27/06/2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΠΗ

Αθήνα 18/6/2012

                                                                                              Αρ. Πρωτ. : 1073

Προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Την  15/6/2012 αναρτήσατε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ  το υπ’ αρ. πρωτ.:28442 έγγραφο  με θέμα την ιατρική  εξυπηρέτηση των μελών ΚΑΠΗ.

 

Το έγγραφο αυτό θίγει την επιστημονική και ηθική υπόσταση των Γενικών  Ιατρών που από θεράποντες ιατρούς τους  μετατρέπει σε  γραφειοκράτες και τους υποχρεώνει παράνομα να υπογράφουν και να σφραγίζουν  συνταγές με φάρμακα  που πιθανόν να είναι επιζήμια  για τον ασθενή ή  που  μπορεί και να διαφωνούν με αυτές για άλλους ιατρικούς λόγους.

 

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, απαξιώνει τον ρόλο και την εκπαίδευση των Γενικών ιατρών και  καταπατά βασικούς κανόνες της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος   προκαθορίζοντας  ότι ο ιατρός           « …δεν θα αλλάζει αγωγή, δεν θα προσθέτει φάρμακα …», αλλά θα μετατραπεί κατ’ εντολή  σε απλό «αντιγραφέα συνταγών».

 

Θέλουμε να σας επισημάνουμε  ότι η συνταγογράφηση  αποτελεί μια αμιγώς ιατρική πράξη, η διενέργεια της οποίας προαπαιτεί και προϋποθέτει την εξέταση του ασθενούς και την τελική ευθύνη επωμίζεται ο  ιατρός που την υπογράφει και την σφραγίζει, γεγονός που επισημαίνεται και από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ και τις οδηγίες του προς του συνταγογραφούντες  ιατρούς.

Οι Γενικοί Ιατροί τιμούν καθημερινά την ειδικότητά τους, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, παλεύοντας καθημερινά στο στίβο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η κάθε προσπάθεια απαξίωσης του έργου ή της ειδικότητας μας δεν μπορεί παρά να μας εξοργίζει.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτού του εγγράφου και σας διαβεβαιώνουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προτροπής ή εξαναγκασμού των Γενικών Ιατρών να λειτουργήσουν με αυτά τα κριτήρια θα μας βρει αντίθετους.

Η  Πρόεδρος                                                            Ο  Γραμματέας

Πηγή Περδικάκη                                                        Σπύρος Μάρκου