Αναφορά στον εισαγγελέα για τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων Γενικής Ιατρικής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ΣΤΟΝ Ι.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ
09/04/2012
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΠΗ
20/06/2012

Αναφορά στον εισαγγελέα για τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων Γενικής Ιατρικής

Προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Αθήνα 26/05/2012

Αρ. πρωτ. : 1071

Θέμα: Αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στη  Θεσσαλονίκη

Σχετ.: 1) Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα εξετάσεων ιατρικών ειδικοτήτων Απριλίου 2012, 2) Επιστολή εξεταστικής επιτροπής Θεσσαλονίκης για τη Γενική Ιατρική, 3) Ανακοίνωση ΕΛΕΓΕΙΑ για τις εξετάσεις Ιουνίου 2012, 4) 8η απόφαση της 185ης Ολομέλειας του Κ.Ε.Σ.Υ./2003

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός σύλλογος που ως σκοπό του έχει την προαγωγή της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής. Για το  λόγο αυτό παρακολουθούμε όλα τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση της Γενικής Ιατρικής στη  χώρα μας.

Με δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι εξετάσεις για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη διενεργούνται σε ιδιωτικό χώρο που παραχωρείται από ιδιωτικό επιστημονικό σωματείο με την  άδεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ανοχή του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥκΚΑ), της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας του ΥΥκΚΑ καθώς και των Διοικητών της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠε).

Με την ίδια έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ένα μέρος της εκπαίδευσης των ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιείται στον ίδιο ιδιωτικό χώρο από το ίδιο ιδιωτικό επιστημονικό σωματείο με την άδεια του Υπουργού ΥκΚΑ, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κ.Ε.Σ.Υ.) καθώς και των Διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠε.

Συγκεκριμένα όπως αναγράφεται σε ανακοίνωση (σχετ.1) που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 18/4/12, οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στις 25 και 26/4/12 για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία του ιδιωτικού σωματείου που ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ)  και εδρεύει επί της οδού Κουντουριώτου 21, 5ος όροφος. Βεβαίως η ΕΛΕΓΕΙΑ ονομάζει τον ιδιωτικό χώρο γραφείο Συντονισμού Γενικής Ιατρικής. Πρόκειται όμως για τον ίδιο ακριβώς χώρο που έχει τα γραφεία της η ΕΛΕΓΕΙΑ. Τούτο αποτελεί ευθεία παραβίαση του άρθρου 10 του Ν.Δ. 3366/55 το οποίο ρητά ορίζει ως χώρο διενέργειας  αυτών των εξετάσεων δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Βεβαίως για όλες τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες ορίζεται κάποιο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το έγγραφο (σχετ. 2) που συντάσσει η εξεταστική επιτροπή Θεσσαλονίκης για τη Γενική Ιατρική, το οποίο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΛΕΓΕΙΑ (http://elegeia.gr/pdf_archive/EpistoliExetastikis.pdf) , και η οποία αποτελείται από τους α) Μποδοσάκη Πρόδρομο Μερκούρη (Πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ) β) Αθανάσιο Συμεωνίδη (Αντιπρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ) και γ) Δημήτριο Κούβελα.

Οι παραπάνω τρεις συντάκτες του εγγράφου παραδέχονται ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στο γραφείο Γενικού Συντονισμού της Γενικής Ιατρικής, το οποίο δεν είναι παρά τα γραφεία της ΕΛΕΓΕΙΑ. Παραδέχονται επίσης ότι έχουν την άδεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την ανοχή των Διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠε κ.κ. Βαρτζόπουλου και Χατζητόλιου και αφού το έγγραφο τους κοινοποιείται στο ΥΥκΚΑ έχουν και την ανοχή, στην παρανομία τους, του Υπουργού ΥκΚΑ και της Διευθύνσεως Επαγγελμάτων Υγείας του ΥΥκΚΑ.

Τα τρία μέλη της εξεταστικής  επιτροπής παραδέχονται ότι προσφέρουν και γραμματειακή υποστήριξη δηλαδή τα πρακτικά των εξετάσεων δεν τα κρατά υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά υπάλληλος της ΕΛΕΓΕΙΑ. Η ΕΛΕΓΕΙΑ δε σε ανακοίνωση της που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της (σχετ. 3) προαναγγέλλει ότι οι εξετάσεις του Ιουνίου 2012  θα πραγματοποιηθούν στο εν λόγω γραφείο «Γενικού Συντονισμού» στις 12-13/6. Δηλαδή πριν ακόμη υπάρξει ανακοίνωση από την αρμόδια  Διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ιδιωτικό σωματείο ΕΛΕΓΕΙΑ την υποκαθιστά επισήμως!

Όσον αφορά στο επονομαζόμενο «Γραφείο Γενικού Συντονισμού» δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι υφίσταται θεσμικά τέτοιο γραφείο το οποίο μάλιστα να λειτουργεί σε ιδιωτικό χώρο. Εκείνο που προβλέπεται είναι ότι ο Γενικός Συντονιστής της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με  την 8η απόφαση της 185ης Ολομέλειας του Κ.Ε.Σ.Υ./2003 (σχετ. 4) η οποία κοινοποιείται σε όλα τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (νυν Υγειονομικές Περιφέρειες) από τη  Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας του ΥΥκΚΑ ( σχετ. 4), «για την εκπλήρωση του έργου μεταβαίνει και λειτουργεί σε χώρους που διατίθενται από το ΠΕΣΥ (νυν Υγειονομική Περιφέρεια). Προφανώς για την εκπαίδευση των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι είναι δημόσιοι λειτουργοί, αυτοί οι χώροι δεν μπορούν να είναι γραφεία ιδιωτικών σωματείων.

Στο σημείο αυτό σας επισημαίνουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής κ. Μποδοσάκης Πρόδρομος  Μερκούρης έχει υποβάλει την παραίτηση του από το ΕΣΥ στις 30/3/12 (ΦΕΚ 495/Γ/2012). Σύμφωνα δε με τον υπαλληλικό κώδικα, άρθρο 148 παρ. 5, η υπαλληλική σχέση λύεται από την ημέρα υποβολής της δεύτερης αίτησης. Κι’ όμως ο κ. Μερκούρης φαίνεται όχι μόνον να συμμετείχε ως εξεταστής στις 25-26/4-12 αλλά και εξακολουθεί να είναι εξεταστής και για τις εξετάσεις του Ιουνίου 2012!

Παρατηρήσαμε επίσης, κ. Εισαγγελέα ότι,  όπως αναφέρεται στο σχετ. 2, στα γραφεία της ΕΛΕΓΕΙΑ πραγματοποιείται και το Σεμινάριο Επιδημιολογίας, Στατιστικής και Μεθοδολογίας της Έρευνας που προβλέπεται από Π.Δ. 415/04 (ΦΕΚ 236 Α, 2004) για την εκπαίδευση στην Γενική Ιατρική.  Δηλαδή αντί η εκπαίδευση να πραγματοποιείται σε χώρο του αρμοδίου για αυτό Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται σε χώρο ιδιωτικού σωματείου! Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας την πιστοποίηση εκπαίδευσης δεν την δίνει, αφού δεν την εποπτεύει, το Εργαστήριο Υγιεινής (Καθηγητής κ. Αλέξιος Μπένος)  αλλά η ΕΛΕΓΕΙΑ. Δηλαδή το ιδιωτικό σωματείο  ΕΛΕΓΕΙΑ πιστοποιεί αναρμοδίως μέρος της εκπαίδευσης των ειδικευομένων γενικής ιατρικής!

 

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Σας καλούμε να εξετάσετε την βάσιμη και αληθή καταγγελία μας, όπως εκτέθηκε παραπάνω, και εάν συντρέχουν ποινικές ευθύνες να ασκήσετε τις προβλεπόμενες ποινικές διώξεις για κάθε υπεύθυνο.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Η  Πρόεδρος                                                        Ο  Γραμματέας

 

ΠΗΓΗ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ                                             ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

 

Συνημ:

1) Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα εξετάσεων ιατρικών ειδικοτήτων Απριλίου 2012,

2) Επιστολή εξεταστικής επιτροπής Θεσσαλονίκης για τη Γενική Ιατρική,

3) Ανακοίνωση ΕΛΕΓΕΙΑ για τις εξετάσεις Ιουνίου 2012,

4) 8η απόφαση της 185ης Ολομέλειας του Κ.Ε.Σ.Υ./2003