ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ΣΤΟΝ Ι.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ.
06/04/2012
Αναφορά στον εισαγγελέα για τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων Γενικής Ιατρικής
06/06/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ.
06/04/2012
Αναφορά στον εισαγγελέα για τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων Γενικής Ιατρικής
06/06/2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ΣΤΟΝ Ι.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ

Προς ΔΣ του  Ιατρικού  Συλλόγου Κοζάνης

 

Κύριοι,

Μετά λύπης πληροφορηθήκαμε για την ανακοίνωση που εκδώσατε προς τους ιατρούς επιμέρους ειδικοτήτων, Γενικούς Ιατρούς και αγροτικούς ιατρούς του συλλόγου σας.

Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρεστε καταρχάς σε φάρμακα “άγνωστης προέλευσης” και “αμφιβόλου αξίας” δημιουργώντας σύγχυση σε όλους μας  μην κατονομάζοντας  πια είναι αυτά.

Όσον αφορά στους γενικούς ιατρούς αναφέρετε ότι “χρήσιμο είναι να  αποφεύγουν”  και ότι θα πρέπει “να προβάλουν τα επιχειρήματά τους για τυχόν αλλαγή του θεραπευτικού σκευάσματος” και λόγω “εκπαίδευσης και κατάρτισης ο ειδικός θα πρέπει να έχει πάντα τον πρώτο λόγο”.

Κύριοι συνάδελφοι , τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα ο θεράπων ιατρός και ως τέτοιος μπορεί να είναι ιατρός γενικής ιατρικής ή ιατρός άλλης ειδικότητας.

Θεωρούμε ότι αντισυναδελφικό είναι να προσδίδεται αυτή η ιδιαιτερότητα όπως αναφέρετε του “πρώτου λόγου” μόνο σε ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Επίσης αντιδεοντολογικό είναι να αμαυρώνετε ολόκληρη ειδικότητα με μια γενικόλογη ανακοίνωση πρόχειρα γραμμένη μετά από κάποιες προσωπικές μη τεκμηριωμένες διαμαρτυρίες.

Κύριοι συνάδελφοι,

σας γνωρίζουμε ότι  η Γενική Ιατρική έχει ως στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας  υγείας  σε αντίθεση με την πλειονότητα σχεδόν των άλλων ειδικοτήτων, που είναι στοχευμένες στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Ο κάθε ασθενής είναι ελεύθερος να επιλέγει τον ιατρό που επιθυμεί για την παρακολούθηση των προβλημάτων υγείας του. Ο Γενικός Ιατρός λόγω και του ιδιαίτερου εκπαιδευτικού του προγράμματος, είναι ο μόνος Ιατρός που μπορεί να ασχοληθεί με το σύνολο των προβλημάτων του ασθενούς και έχει κάθε δικαίωμα χορήγησης ή αλλαγής της αγωγής του ασθενούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή τον οποίο αντιμετωπίζει συνολικά για νοσήματα που εμπίπτουν στα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ειδικότητας του.

Η ανακοίνωση που εκδώσατε, όπως είναι διατυπωμένη θίγει βαθύτατα το κύρος, την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των Γενικών Ιατρών και σας καλούμε άμεσα σε ανάκλησή της.

Για το ΔΣ του συλλόγου

 

Η Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

 

Πηγή Περδικάκη                                              Σπύρος Μάρκου