Δήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης και της UNICEF – Διατήρηση των τακτικών εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
15/04/2020
Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, 19 Μαΐου
19/05/2020

Δήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης και της UNICEF – Διατήρηση των τακτικών εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ  (24 – 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

Σας ενημερώνουμε για την κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο ΠΟΥ Ευρώπης και η UNICEF σχετικά με την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 – 30 Απριλίου), στην οποία σκιαγραφείται η σημασία της διατήρησης των τακτικών εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης είναι τα εξής:

  • Η προστασία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
  • Είναι κρίσιμο να συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμών ρουτίνας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, προστατεύοντας επαρκώς τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα άτομα που εμβολιάζονται. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν χάσει εμβολιασμούς ρουτίνας στο παρελθόν.
  • Εάν, κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, τα τοπικά μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 προκαλέσουν προσωρινές διακοπές των τακτικών εμβολιασμών, οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν να τους επαναλάβουν το συντομότερο δυνατό μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
  • Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να εμβολιάσουν άτομα υψηλού κινδύνου και να διασφαλίσουν ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων, θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο COVID-19 όταν θα είναι διαθέσιμο.
  • Μπορούμε να αποτρέψουμε τον περαιτέρω αντίκτυπο του COVID-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διασφαλίζοντας ότι τα άτομα όλων των ηλικιών παραμένουν εμβολιασμένα σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα. Οι χώρες προτρέπονται να διατηρήσουν την παροχή εμβολιασμών και να αυξήσουν τη ζήτηση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και μεσούσης αυτής της δύσκολης συγκυρίας.
  • Ο ΠΟΥ και η UNICEF θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού, μέσω στρατηγικού σχεδιασμού για τη δίκαιη παροχή τους και της ενίσχυσης της παρακολούθησης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια αλλά και μέσω της συμμετοχής και εκπαίδευσης της κοινότητας.
  • Καθώς περνάμε σε ένα νέο μέλλον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι ο θεμέλιος λίθος της υγείας και της ευημερίας όλων.

Στο σχετικό link  δείτε την πλήρη δήλωση στο site του WHO.

http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2020/04/european-immunization-week-2020/statements/whounicef-joint-statement-maintaining-routine-immunization-services-vital-during-the-covid-19-pandemic