Επιστολή ΕΚΟΓΕΝΙΑ προς Υπουργό Υγείας

Απάντηση του ΕΟΠΠΥ σε ερώτημα του ΕΚΟΓΕΝΙΑ
26/06/2015
Μετακινήσεις Γενικών ιατρών στα ΤΕΠ νοσοκομείων
10/02/2016

Επιστολή ΕΚΟΓΕΝΙΑ προς Υπουργό Υγείας

Αθήνα, 17/12/2015

Αρ. Πρωτ.: 2619

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΕΜΑ: «Συντονισμός Εκπαίδευσης Γενικής Ιατρικής, Εξεταστικές Επιτροπές και

Επείγουσα Ιατρική»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Κατ’ αρχήν διαμαρτυρόμαστε εντόνως διότι ενώ ευρίσκεστε σχεδόν ένα χρόνο στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχετε δεχθεί το Δ.Σ. του Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. προκειμένου να καταθέσουμε προτάσεις και κατά τον τρόπο αυτό να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων υγείας της χώρας μας. Η πρακτική σας να δέχεστε ως συνομιλητές συγκεκριμένες επιστημονικές εταιρείες μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιλέγετε τους συνομιλητές σας για την επίλυση προβλημάτων του ΕΘΝΙΚΟΥ Συστήματος Υγείας.

Έχοντας ως δεδομένο την άρνησή σας να μας συναντήσετε, σας κοινοποιούμε ΔΗΜΟΣΙΑ τις απόψεις για τα προβλήματα του εποπτεύοντα χώρου σας που απαιτούν άμεση επίλυση.

 

Συντονισμός Εκπαίδευσης Γενικής Ιατρικής

Γνωρίζετε ότι στην πράξη δεν υπάρχει συντονιστής εάν δεν εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ορισμού τους. Η κωλυσιεργία του Υπουργείου είναι πρωτοφανής. Έχει δε ως αποτέλεσμα και τραγελαφικά φαινόμενα κάποιοι να αυτοδιορίζονται και άλλοι να είναι συντονιστές ενώ είναι πλέον συνταξιούχοι. Ο υπάρχον θεσμός του Κεντρικού Συντονιστή ανά Υγειονομική Περιφέρεια είναι αναχρονιστικός και ως τέτοιος είναι ατελέσφορος. Εξυπηρετεί μόνο τον συγκεντρωτισμό των ατόμων που έχουν ορισθεί σε αυτές τις θέσεις και δεν εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ειδικευομένων ιατρών της Γενικής Ιατρικής αφού οι θέσεις όπου αυτοί ειδικεύονται μπορεί να απέχουν πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο εργασίας του συντονιστή.

Προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία, προτείνουμε να καταργηθεί ο κεντρικός συντονιστής και να ορίζεται ο συντονιστής και ο αναπληρωτής του ανά νοσοκομείο. Η επιλογή να γίνεται από κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ανάλογα με τον ορισμό του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Την εισήγηση θα προετοιμάζει το Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγειονομικής Περιφέρειας σύμφωνα πάντα με  κριτήρια αξιολόγησης που μπορούμε να σας προτείνουμε.

       Εξεταστικές Επιτροπές

Για την απονομή ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής υπάρχουν μόνον δύο εξεταστικές επιτροπές (ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) σε αντίθεση με όλες τις άλλες ειδικότητες. Ο λόγος είναι προφανής. Εξυπηρετείται  μόνον ο συγκεντρωτισμός  των ατόμων που έχουν διορισθεί σε αυτές τις θέσεις. Προτείνουμε άμεσα να γίνουν εξεταστικές επιτροπές σε όλες τις πόλεις  όπου εδρεύουν ιατρικές σχολές . Οι υποψήφιοι εξεταστές θα πρέπει να πληρούν  τα κριτήρια της θέσης και οι υποψήφιοι να προτείνονται και από το Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ..

Επείγουσα Ιατρική και Τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Έχετε δηλώσει δημοσίως ότι θα ακούσετε μόνον τις προτάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής. Σεβαστό αλλά να αποσπάτε στα ΤΕΠ και ειδικότητες αυτής της Εταιρείας, δηλαδή αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους κλπ.

Μέχρι τώρα αποσπώνται όμως ,κατά τρόπον απολύτως παράνομο (και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας γι αυτό), Γενικοί Γιατροί. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής ξεκίνησε και καθιερώθηκε από Γενικούς Γιατρούς στην Αμερική.  Στην Ελλάδα έχει δοθεί ως μετεκπαίδευση στην Γενική Ιατρική. Εάν πράγματι επιθυμείτε την συμμετοχή των Γενικών Γιατρών στα ΤΕΠ θα πρέπει να ακούσετε και τις δικές μας προτάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επίλυση του αποστήματος των Νοσοκομείων που ονομάζεται, κατ’ ευφημισμό ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ.

 

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι η υπομονή του μεγαλύτερου μέρους  εκείνου του ιατρικού σώματος που εκπροσωπούμε έχει εξαντληθεί από τις παλινωδίες και την αδιαφορία του Υπουργείου. Εάν οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας δεν συνάδουν με τα Ευρωπαϊκά Δεδομένα, να είστε βέβαιος ότι αυτές θα καταγγελθούν στα επιστημονικά ευρωπαϊκά fora και οπωσδήποτε θα διεκδικήσουμε την ακύρωσή τους από το Συμβούλιο Επικρατείας.

 

Τέλος , έστω και την ύστατη στιγμή, σας περιμένουμε να ανταποκριθείτε στις προτάσεις μας και να μας καλέσετε σε συνάντηση για να σας τις καταθέσουμε αναλυτικά εγγράφως.

 

 

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  Πρόεδρος                                           Ο  Γραμματέας

 

ΠΗΓΗ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ                                ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ