Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί το κοινό σχετικά με τα ψευδεπίγραφα φάρμακα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τη νόσο του Κορονοϊού!

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. – ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ & ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ 40 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
11/03/2020
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
07/04/2020
9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. – ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ & ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ 40 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
11/03/2020
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
07/04/2020

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί το κοινό σχετικά με τα ψευδεπίγραφα φάρμακα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τη νόσο του Κορονοϊού!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προτρέπει το ευρύ κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από μη εξουσιοδοτημένους ιστότοπους και άλλους προμηθευτές που στοχεύουν στην εκμετάλλευση φόβων και ανησυχιών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19).

Οι προμηθευτές μπορεί να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τον COVID-19 ή μπορεί να παρουσιάζουν ότι παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε νόμιμα φάρμακα που διαφορετικά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Τα προϊόντα αυτά είναι πιθανό να είναι ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα είναι ψεύτικα φάρμακα τα οποία οι πωλητές προωθούν ως πραγματικά ή εγκεκριμένα. Μπορεί να περιέχουν λάθος ή καθόλου δραστικό συστατικό ή το σωστό συστατικό στη λάθος ποσότητα. Μπορεί επίσης να περιέχουν πολύ επιβλαβείς ουσίες που δεν πρέπει να περιέχονται σε φάρμακα. Η λήψη τέτοιων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε επιδείνωση της κατάστασής σας.

Για να προστατευθείτε από παραπλανητικούς πωλητές, αγοράστε φάρμακα μόνο από κάποιο τοπικό φαρμακείο ή κατάστημα λιανικής πώλησης ή από ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο που είναι εγγεγραμμένο στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Μπορείτε να βρείτε τους καταλόγους των εγγεγραμμένων διαδικτυακών φαρμακείων στις χώρες της ΕΕ μέσω της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ή απευθείας από ιστοσελίδες των αρμόδιων εθνικών αρχών.

Όλα τα εγγεγραμμένα διαδικτυακά φαρμακεία έχουν ένα κοινό λογότυπο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιβεβαιώσετε ότι η ιστοσελίδα είναι εγγεγραμμένη. Ο λογότυπος αποτελείται από ένα ορθογώνιο με οριζόντιες ρίγες και ένα λευκό σταυρό τοποθετημένο στο αριστερό μισό του ορθογωνίου παρακείμενα στη διάμεσο. Κάτω από αυτό βρίσκεται η σημαία της χώρας της ΕΕ όπου είναι εγγεγραμμένο το διαδικτυακό φαρμακείο.

Πριν προβείτε στην αγορά ενός φαρμάκου από έναν ιστότοπο, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος έχει τον λογότυπο και στη συνέχεια κάντε κλικ σε αυτόν. Τότε θα μεταφερθείτε στον ιστότοπο της εθνικής σας αρχής και θα σας εμφανιστεί μια λίστα με όλα τα νομίμως λειτουργούντα διαδικτυακά φαρμακεία. Ελέγξτε ότι το ηλεκτρονικό φαρμακείο που επισκεφτήκατε είναι καταχωρημένο σε αυτή πριν ολοκληρώσετε την αγορά σας. Αν δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, μην αγοράσετε κανένα φάρμακο από αυτόν τον ιστότοπο.

Παραμένοντας ασφαλείς κατά την αγορά φαρμάκων

  • Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη
  • Όταν κάνετε αγορές μέσω διαδικτύου, να χρησιμοποιείτε μόνο τα εγγεγραμμένα διαδικτυακά φαρμακεία
  • Βεβαιωθείτε ότι το ηλεκτρονικό φαρμακείο που χρησιμοποιείτε έχει τον κοινό λογότυπο
  • Κάντε κλικ στον λογότυπο και επιβεβαιώστε ότι το ηλεκτρονικό φαρμακείο περιλαμβάνεται στη λίστα της ιστοσελίδας της εθνικής αρχής
  • Μην αγοράζετε φάρμακα που διαφημίζονται ως θεραπείες ή προληπτικές θεραπείες για τον COVID-19. Για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με το COVID, όπως ο πυρετός, συζητήστε με το γιατρό σας ή ακολουθήστε τις συμβουλές των αρχών

Υπενθυμίζεται στο κοινό ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για τον COVID-19. Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, σύμφωνα πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκων, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, του φαρμακοποιού ή της εθνικής αρμόδιας αρχής. Μπορείτε να βρείτε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες ελλείψεις στις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των αρμόδιων εθνικών αρχών.

Αυτές οι πληροφορίες έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας με σχετικό περιεχόμενο. Παρακαλούμε ελέγξτε την ειδική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με τον COVID-19 για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις.

Έχετε λάβει αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επειδή έχετε εγγραφεί στη βάση δεδομένων των ενδιαφερομένων μερών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έχετε αποδεχθεί να λαμβάνετε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ωστόσο, εάν δεν επιθυμείτε πλέον να λαμβάνετε τέτοιες επικοινωνίες από εμάς, παρακαλούμε στείλτε μας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο StakeholdersDB@ema.europa.eu για να καταργήσετε την εγγραφή σας.

Θα σας είμαστε ευγνώμονες αν μπορούσατε να διαδώσετε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε οποιονδήποτε άλλον που μπορεί να ενδιαφέρεται για αυτές τις πληροφορίες.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Nathalie Macle
Public and Stakeholders Engagement Department

European Medicines Agency