Επιστολή Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. στον Υπουργό Υγείας για το πρόστιμο του ενός Ευρώ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΠΗ
20/06/2012
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
05/09/2012
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΠΗ
20/06/2012
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
05/09/2012

Επιστολή Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. στον Υπουργό Υγείας για το πρόστιμο του ενός Ευρώ

Αθήνα 27/06/2012

   Αρ. πρωτ.: 1244

 

Θέμα: Πρόστιμο χειρόγραφων συνταγών από 1η Ιουλίου

 

Aξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Κατ΄ αρχάς θέλουμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη της Υπουργίας σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Παράλληλα  για να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες αλλά και εκ νέου ταλαιπωρία των ασθενών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θέλουμε  να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Από 1ης Ιουλίου επίκειται η επιβολή προστίμου ενός ευρώ ανά χειρόγραφη συνταγή σύμφωνα και με πρόσφατo ΦΕΚ  του προκαθήμενού  σας στο Υπουργείο κ. Κίττα.

Ως  Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. που αποτελεί  Συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των Γενικών Ιατρών , οι οποίοι κατ’ εξοχήν επωμίζονται τον κύριο όγκο παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ανά την Ελλάδα , οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις μέλη μας ασκούν τα καθήκοντά τους σε αντίξοες, υποτυπώδεις συνθήκες και χώρους όπως δωμάτια τα οποία έχουν παραχωρηθεί από Κοινοτικά καταστήματα,  Εκκλησίες, αίθουσες Σχολείων, ιδίως στα εκτός της έδρας των Περιφερειακών Ιατρείων Εξεταστήρια η δε μηχανοργάνωση των χώρων αυτών είναι ανύπαρκτη.  Διαχρονικά υπεύθυνοι για τη κατάσταση αυτή είναι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων όπως και οι Τοπικοί φορείς  και όχι το ιατρικό προσωπικό.

Στην Ελλάδα το όλο εγχείρημα της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την οποία ούτως ή άλλως θεωρούμε απαραίτητη αποφασίσθηκε με προχειρότητα και βιασύνη από τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο  εν μέσω δυσμενούς για τη χώρα μας συγκυρίας.

Μέχρι πρότινος η Ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργούσε ακόμη σε πιλοτικό στάδιο μα ακόμη και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση η λειτουργία θεωρείται ελλιπής όσον αφορά στην ταχύτητα καταχώρησης , στο ιατρικό απόρρητο του ασθενούς, στην αδυναμία διασύνδεσης με οποιοδήποτε ιατρικό φάκελο,  στην αδυναμία καταχώρησης περισσοτέρων των τριών σκευασμάτων σε μία σελίδα Α4 , στην ύπαρξη σκευασμάτων που δεν περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων (ΙΦΕΤ) καθώς και στην αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αναλώσιμων του σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Ανάλογες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται και όσον αφορά στην ηλεκτρονική έκδοση παραπεμπτικών εργαστηριακών εξετάσεων. Τα προβλήματα αυτά στη πράξη σημαίνουν αύξηση του χρόνου αναμονής και επιπρόσθετη ταλαιπωρία των ασθενών.

Οφείλετε εν τέλει να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσπαθούν με αυταπάρνηση να ανταπεξέλθουν στο λειτούργημα τους. Σύσσωμοι καταδικάζουμε περιστατικά υπερσυνταγογράφησης και καθ’ οιονδήποτε τρόπο εξαπάτησης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Απαιτούμε δικαστική κάθαρση παρόμοιων περιστατικών επίσης όμως καταδικάζουμε τη κατευθυνόμενη στηλίτευση και διαπόμπευση του κλάδου μας.

Η κάθαρση στο χώρο της Υγείας δεν δύναται να επιτευχθεί με τρομοκρατικά μέτρα επιβολής προστίμου κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, ούτε και με καταστολή της Θεραπευτικής ιδιότητας των γιατρών, γι αυτό σας καλούμε άμεσα να άρετε το μέτρο αυτό που θα επιφέρει δυσαρέσκεια και αναστάτωση στο ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας .

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  Πρόεδρος                                         Ο  Γραμματέας

 

ΠΗΓΗ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ                           ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ